Uncategorized

Kako maksimalno iskoristiti operativni sustav Windows 10

Zaboravite jednostavne savjete za Windowse. Ovi savjeti namijenjeni su onima koji žele maksimalno iskoristiti najnoviji Microsoftov operativni sustav, bez obzira je li riječ o identificiranju potrošača baterija, sinkronizaciji SMS poruka na desktopu ili postavljanju Linux Virtual Machinea (Linux VM). U nastavku slijedi deset načina kako da u potpunosti iskoristite mogućnosti koje vam nudi operativni sustav Windows 10.

Prilagodite izbornik za napredne korisnike

Vi ste napredan korisnik tako da znate za izbornik napredne korisnike, Power User, u operativnom sustavu Windows 10, zar ne? Onaj koji se otvara nakon desnog klika na gumb Start ili pritiska na Windows + X.

Ono što možda ne znate je da ovaj izbornik možete prilagoditi. Iz njega možete ukloniti značajke koje vam nikada neće trebati ili ih možete zamijeniti s onima koje ćete koristiti češće, kao što je, na primjer, Hyper-V Quick Create, alat o kojem ćemo nešto više reći kasnije.

Da biste prilagodili izbornik Power User svojim željama i potrebama, morat ćete preuzeti applet pod nazivom Win + X Menu Editor. Nakon što ga instalirate, moći ćete uređivati svaku od tri grupe u izborniku Power User ili kreirati vlastitu grupu. Možete dodati funkcije s Upravljačke ploče (Control Panel) ili administrativne alate (Administrative Tools). Ako želite, možete dodati određene aplikacije, iako ih je bolje ostaviti u glavnom izborniku Start.

Prilagođeni izbornik u svakom trenutku možete vratiti na zadane postavke.

Identificirajte potrošače baterija

Zdrav razum je obično prilično dobar vodič pri otkrivanju aplikacija koje najviše troše bateriju vašeg prijenosnog računala. Svi ćemo se složiti da prikazivanje video zapisa od 4K u Adobe Premiereu troši više baterije nego Word.

No, više se ne morate oslanjati na nagađanje, bez obzira na to koliko razumno bilo. Operativni sustav Windows sada u sklopu Task Managera nudi dvije nove informacije – o utrošku energije (Power Usage) i trendovima utroška energije (Power Usage Trend). Prvi podatak nam govori o količini energije koju aplikacija trenutno troši, a drugi o potrošnji aplikacije tijekom vremena.

Ako primijetite da se indikator stanja baterije naglo smanjuje, provjerite u Task Manageru postoje li pod Power Usage aplikacije označene crvenom bojom.

Dok se zabavljate pregledavanjem obnovljenog Task Managera, možda ćete primijetiti još jedan dodatak pod nazivom GPU engine. On otkriva oslanja li se aplikacija na GPU-ov 3D procesor. Često vam može otkriti neočekivano. Vjerojatno ne bismo pretpostavili da Word dokument bez grafike može opteretiti 3D procesor. Pogriješili bismo.

Postavite Windows kiosk

Ovo je za kućne IT administratore ili konzultante. Ponekad trebate podesiti uređaj s operativnim sustavom Windows za specifičnu namjenu. Na primjer, za prijem stranaka u maloj tvrtki ili za emitiranje glazbe.

Želite da korisnici tog uređaja imaju pristup isključivo toj jednoj aplikaciji. U takvim slučajevima možete učinkovito podesiti uređaj za rad u “kiosk modu” u kojem korisnički račun omogućava pristup samo jednoj aplikaciji.

Da biste to učinili, prvo trebate otvoriti sekundarni korisnički račun na računalu. Sasvim je jasno zašto to ne možete učiniti preko glavnog administratorskog računa. Zanemarite pokušaje tvrtke Microsoft da kreira Microsoftov račun za novog korisnika i kliknite opcije “Nemam podatke za prijavu te osobe” i “Dodaj korisnika bez Microsoftova računa” u procesu podešavanja postavki za novog korisnika. Prilikom otvaranja ovog računa ne morate brinuti oko lozinke jer korisnici će imati pristup samo jednoj aplikaciji.

Nakon postavljanja novog korisničkog računa vratite se u administratorski račun i upišite “assigned access” (dodjela pristupa) u traku za pretraživanje sustava Windows 10 i kliknite opciju “Choose an account for assigned access” (Odabirite račun za dodjelu pristupa).

Odaberite račun koji ste upravo otvorili, a zatim odaberite aplikaciju kojoj račun može pristupiti. Imajte na umu da aplikacija mora biti dostupna računu koji ste otvorili. Dakle, ako želite ponuditi aplikaciju koja nije jedna od ključnih aplikacija sustava Windows, preuzmite je preko Windows Storea na novi korisnički račun.

Windows 10 sada nudi mogućnost postavljanja browsera Edge kao aplikacije unutar Kioska. Jedan od primjera primjene je mogućnost da se posjetitelji preko Edgea prijave na internetsku recepciju putem intraneta tvrtke.

Microsoft ima posebnu stranicu posvećenu implementaciji Edgea u kiosk mode, pa tamo zainteresirani mogu doznati malo više o ovoj opciji.

Kada želite izaći iz kiosk računa, morate koristiti Ctrl + Alt + Del jer račun nema mogućnost pristupa izborniku Start.

Upravljate svojim SMS porukama s desktop računala

Korisnici iPhonea već godinama mogu svoje SMS poruke čitati i odgovarati na njih sa svojih Mac računala. Napokon je i operativni sustav Windows napravio iskorak u istom smjeru s aplikacijom Your Phone koja je dostupna od ažuriranja u listopadu prošle godine.

Trenutno radi samo s Android uređajima, ali podrška za iPhone dolazi ako Apple bude spreman otvoriti pristup svojim SMS uslugama.

S aplikacijom Your Phone možete čitati i slati SMS poruke sa stolnog računala. Obavijest o dolaznoj poruci prikazuje se u okviru sustava Windows, što je zgodno ako ste, na primjer, utišali telefon tijekom sastanka.

Usluga pojednostavljuje primjenu autentifikacijskih kodova. Na primjer, neke banke koriste dvofaktorsku autentifikaciju i šalju SMS kodove kako bi odobrile plaćanja. S aplikacijom Your Phone ne morate posezati u džep kako biste kopirali kod u svoj web preglednik.

Učinite prozor Command Prompt prozirnim

Tipkate naredbe u prozor Command Prompt, ali željeli biste vidjeti što se događa ispod njega? Sada možete prozor Command Prompt učiniti prozirnim kako biste vidjeli što se događa u pozadini. Dva su načina da to učinite. Ako odaberete Command Prompt prozor, možete držati pritisnute tipke Ctrl i Shift, a zatim pomoću kotačića miša podesiti razinu prozirnosti.

Drugi način je da, držeći pritisnute tipke Ctrl i Shift, isti učinak postignete tipkama ‘+’ i ‘-‘.

Prozirni taskbar

Što mislite o prozirnom taskbaru? To Windowsima daje mnogo čišći izgled, pogotovo ako imate uredan desktop. Ekran izgleda najbolje s relativno čistom pozadinom, bez previše sitnih detalja u podnožju zaslona.

To se može postići preuzimanjem iz Windows Store aplikacije TranslucentTB. Nakon instaliranja u vašem sustavu pojavit će se ikona koja vam omogućava da eksperimentirate s različitim postavkama.

Prema zadanim postavkama, taskbar će biti proziran ako nemate otvorene prozore koji pokrivaju cijeli ekran, ali crna pozadina se vraća kada otvorite izbornik Start. Možete se poigravati s postavkama dok ne dobijete ono što vam najviše odgovara.

Dark mode

Dark Mode nova je značajka u Windowsima. Kada je postavka uključena, prozori Explorera, izbornici s postavkama te Microsoftove pridružene aplikacije, čak i neke aplikacije nezavisnih proizvođača, postaju tamnije, matirane.

Na takve prozore malo se teže naviknuti. Kada se dva prozora preklpaju, teže je pratiti gdje jedan prozor počinje, a drugi završava. No, tamniji izbornici smanjuju odsjaj sa zaslona, pogotovo na velikim stolnim monitorima. Teško je reći ima li od toga dugoročne koristi za vid, ali ne može štetiti.

Otvaranje web-datoteke bez lokalne pohrane

Znate li da web adresu možete unositi i u standardni Windows pregledik za upravljanje datotekama? U redu, ali vjerojatno se pitate koja je korist od toga.

Recimo da ste pronašli sliku iz online biblioteke fotografija i želite je otvoriti za uređivanje u Photoshopu. Umjesto lokalnog spremanja datoteke i otvaranja iz Photoshopa, možete desnom tipkom miša kliknuti na sliku da biste kopirali njezin URL. Zatim otvorite Photoshop, kliknite ‘File’ (datoteka) i ‘Open’ (otvori). Kada se pojavi preglednik datoteka, zalijepite web-adresu u traku “Naziv datoteke” i ona bi se trebala otvoriti automatski.

Ovo radi za gotovo sve vrste datoteka. Trebate preuzeti PDF obrazac s web-lokacije? Kliknite da biste kopirali lokaciju datoteke PDF-a, otvorite Acrobat te kliknite ‘File’ i ‘Open’ te zalijepite adresu.

Dohvat više stavki iz međuspremnika

Najveći problem s kopiranjem (copy/paste) stavki do sada je bio da možete kopirati samo ono što je ste pohranili u međuspremnik. To se promijenilo s Cloud Clipboardom.

Kada pritisnete Windows + V i trebali biste vidjeti mali prozor s povijesnim pregledom svega što ste dodali u međuspremnik. To mogu biti isječci koda, dijelovi teksta, slike, snimke zaslona….

Ako želite odabrati stavku prije posljednje, samo kliknite na nju i ona se automatski kopira u aktivni prozor.

Značajka se zove se Cloud Clipboard, jer se (opcionalno) može primijeniti na više uređaja. Na primjer, kopirajte web-URL na prijenosnom računalu u uredu, a kasnije to možete iskoristiti na kućnom računalu.

Ako ste kopirali osjetljive podatke poput zaporke, Cloud Clipboard možete izbrisati u bilo kojem trenutku. U Cloud Clipboard međuspremnik možete dodavati razne stavke, na primjer predloške odgovora na elektroničke poruke. Na Cloud Clipboard se brzo naviknete i ubrzo postaje nezamjenjiv alat.

Instalirajte Linux VM za nekoliko minuta

Ako ste željeli na računalo uz Windowse instalirati Linux, to nije bio jednostavan zadatak. Tražio je dosta truda i znanja. Windows 10 Pro pojednostavnio je ovu priču s uvođenjem značajke Hyper-V Quick Create. S ovim sustavom moguće je kreirati virtualni server za Ubuntu u samo nekoliko minuta.

To je moguće zahvaljujući Canonicalu i Microsoftu koji zajedno rade kako bi podržali Enhanced Session Mode. U ovom načinu rada Virtual Machine koristi protokol Remote Desktop, koji vam omogućuje da promijenite veličinu prozora klijenta, kopirate između virtualnog računala i operativnog sustava Windows 10 te automatsko dijeljenje mapa između dvaju sustava. Ubuntu se pokreće kao desktop aplikacija koja omogućava razmjenu između Ubuntua i Windowsa po želji.

Kako postaviti Linux VM

Prvo morate upisati “Windows features” u traku za pretraživanje sustava Windows 10 i odabrati opciju “Turn Windows 10 features on and off” (Uključivanje i isključivanje značajki sustava Windows 10). Hyper-V virtualizacija nije uključena prema zadanim postavkama u sustavu Windows 10 Pro, tako da ju morate aktivirati.

U prozoru koji se pojavi označite Hyper-V. Međutim, nemojte pretpostavljati da ćete označavanjem tog okvira aktivirati sve unutar njegovih podizbornika. Umjesto toga, kliknite na znak plus pored Hyper-V i provjerite jesu li označene opcije Hyper-V Management Tools i Hyper-V Platform te stavke u njihovim podizbornicima. Bez toga, instalacija će se zaustaviti.

Nakon što ste označili sve potrebne okvire u podizbornicima i kliknuli OK, Windowsi se moraju ponovno pokrenuti kako bi se instalirale potrebne komponente.

Kada se na zaslonu ponovo otvori desktop, upišite “Hyper-V” u traku za pretraživanje. Trebalo biste vidjeti opciju da otvorite program Hyper-V Quick Create.

U tom trenutku tražit će se od vas da odaberete za koji operativni sustav želite kreirati virtualno računalo: Windows 10 dev okruženje ili Ubuntu 18.04 LTS.

Odaberite operativni sustav koji želite koristiti i kliknite “More Options” (Više opcija) ako želite promijeniti naziv VM-a. Zatim kliknite “Create Virtual Machine” (Kreiraj virtualni stroj). Windowsi će sada preuzeti operativni sustav po vašem izboru. Ubuntu ima 1,5 GB dok je Windows 10 ‘težak’ 12,7 GB.

Kada instalirate operativni sustav, trebao bi se otvoriti prozoru za upravljanje Hyper-V koji vam nudi mogućnost da prvi put pokrenete VM. Ako želite podesiti neke postavke VM-a, sada je vrijeme da to učinite. Kliknite na Ubuntu u desnom izborniku i odaberite “Settings” (Postavke). Tu možete odrediti koliko memorije možete dodijeliti VM-u, broj virtualnih jezgri procesora i tako dalje.

Po potrebi možete virtualno računalo vratiti na njegove prethodne postavke uz pomoć opcije Checkpoints, slično kao što vam to omogućava opcija System Restore u Windowsima.